View Full Version: På Biljakt - Vad drar ni med?

Mulen > Hönsgården > På Biljakt - Vad drar ni med?


Title: På Biljakt - Vad drar ni med?


Netti - August 5, 2010 09:13 AM (GMT)
Jag och sambon är sugna på att köpa en SUV. Men eftersom hela konceptet SUV är helt nytt för oss, skulle det vara roligt att höra vad ni har för erfarenheter av dessa bilmodeller.

För tillfället drar jag med min gammla Renault Laguna som drar 1350 kg. Det fungerar helt bra på sommaren, men jag är lite tveksam över hur den klarar av att dra regelbundet under vintern.

Föräldrarnas gård, där ponnyerna bor, ligger beläget i backig terräng med slingriga, kurviga småvägar. Det finns några T-korsningar där man är tvungen att stanna i uppförsbacke för att sen fortsätta uppåt. På vintern krävs det fyrhjulsdrift och rätt stor dragvikt för dessa vägar. Kipi är dessutom ingen lättviktare.

Jag räknar med att dra hästsläp ca 1 ggr i veckan, men främst ska bilen användas i normal landsvägskörning, därför är körcomforten viktig.

Vi har tillsvidare provkört Nissan X-trail, Toyota Rav, Honda CRV.

Trevliga bilar, men ngt intetsägande och plastiga. Typiskt japanska.

Många mindre SUV:n drar bara 1600 kg, är det tillräckligt? Jag vill gärna byta upp min trailer om nåt år.

Vi söker bil i årgången 2005-08.Nästa bil att provköra är Mitsubishi Outlander.

Har ni tips och erfarenheter? Finns det mular med SUV? :bump:

A lie - August 5, 2010 09:27 AM (GMT)
Vi har en Volvo XC90, helt outstanding. När man är van vid den känns alla anda bilar pyttesmå elelr plastiga... nackdelen är att den kräver BE körkort med släp eftersom den är så tung i sig. Sen är den lite väl stor nu när vi inte behöver ha både hundbur och dubbelbarnvagn i bakluckan utan bara hundbur... Ska köpa ny bil nästa år (denna har vi haft i 7år nu) och då kommer vi förmodligen byta ner oss lite till en XC 60 som vi hoppas ska vara lika bra...

cathepsin - August 5, 2010 09:47 AM (GMT)
Jag klarar mig med 1600kg med en Böclmann Comfort- Trailer och en häst, kan dock inte köra med 2 hästar.

Jag har en 3 dörrars Mitsubishi Pajero Pinin (bensin). Ingen lyxbil, men mycket praktisk så man kan välja flera inställningar på fyrhjulsdriften, och man kan köra med bakhjulsdrift "till vardags". Man bör ha BE kort då bilens egenvikt är låg, men det är nog svårt att undgå om du vill ha en lite större trailer.

Jag har varit väldigt nöjd med min Pinin, men om jag fick välja fritt så skulle nästa bil bli en Subaru Outback eller Legacy ;) -där har du både komfort och 4x4 :)

(I Danmark är det ju fånigt dyrt med bilar, nyare bilar av större modell kostar som minimum dubbelt så mycket som i Sverige, vilket helt klart är något av en begränsande faktor när man ska välja bil.)

Darbhanga - August 5, 2010 09:47 AM (GMT)
Jag drar med en Skoda Octavia 2.0 FSI 4X4 Jag är jättenöjd med den bilen! Det är en kombi så man får plats med mkt i den om man ska ut och resa eller på tävling. Fyrhjulsdriften är guld när man ska dra vintertid (eller för all del bara åka genom stan -de är skamligt dåliga på att skotta i Sundsvall :rolleyes: ) och eftersom den har haldex (går framhjulsdriven tills det behövs, då sätter fyrhjulsdriften in) är den ganska ekonomisk att köra till vardags oxå. Drar ca 0,7 landsvägskörning och 0,9 enbart stadskörning. Den är dessuton pigg och rolig att köra både utan & med släp. Jag har en årsmodell 2007.

Mamma & pappa har i många år haft en Subaru Legacy som jag kört mkt med. Underbar dragbil men drar lite mer soppa än min Skoda.

Calle & jag hade en Jeep. Den fick dra 3600 kg och det kändes knappt då man körde släp 750 kg + Mirang 500 kg + Welano typ 650 kg bakom den. Grym dragbil men mkt dyr att köra annars om man kör mkt stdstrafik pga stor motor.

Mitt släp väger som sagt 750 kg (ett Ume A35) och min bil får dra 1600 kg så det klarar jag mig bra på när jag bara kör en, kör jag båda tjejerna är det ca 250 kg överlast men det är ju väldigt sällan jag gör det (typ till och från bete). Olovlig körning är det ju dock inte eftersom jag har BE kort.

pontevecchio - August 5, 2010 10:44 AM (GMT)
Jag har en Ford Maverick. Också enkel i utförandet, dock inte plastig känsla utan rätt robust. Har dock det viktiga, fyrhjulsdrift (permanent) en stark motor, bra stereo och grymt bra sikt!

Många nya Suvar tycker jag har tokigt små fönster, i min ser jag strålande vilket underlättar tex backning.

Jag har 203 hk (V6) vilket gör att ett släp bakom inte känns. Får dra 1700 vilket beror på dragkroken/bromsar osv antar jag för tyngdmässigt är det inga problem.

Den drar dock rätt mycket men var å andra sidan betydligt billligar i inköp än SAAB/Volvo osv. Dessutom betydligt billigare i service och reparation då den inte är så krånglig och inte kräver snitsiga, dyra verkstäder med rätt verktyg.

Netti - August 6, 2010 08:04 PM (GMT)
Väldigt tacksam för all svar! :bump:

QUOTE

(I Danmark är det ju fånigt dyrt med bilar, nyare bilar av större modell kostar som minimum dubbelt så mycket som i Sverige, vilket helt klart är något av en begränsande faktor när man ska välja bil.)

Vi har samma dumma beskattning även här - det gör att vissa modeller tyvärr blir alldeles för dyra och faller därför bort. :(

Vi kommer att byta in sambons relativt nya Peugeot 407 sports edition. Den har "alla kryddor" och sambon är väldigt knäckt över att behöva byta bort den comfort han är van vid. Jag misstänker att Volvo XC90 är den modell som har den comfort vi söker - men om vi vill ha en nyare XC90 än 2005 så kostar det 40 000€ det går över vår budget.

Kombi faller också bort - Sambon vägrar. Sen är min en kombi, och det räcker med en i familjen. Synd, för jag gillar också Subaru Legacyn mycket!

Skoda Yeti har vi också testat nu. Kändes gediget (trevligare än Hondan och Toyotan) men det är ingen vacker bil om man får vara kräsen. :angel:

Bra input om fönstren! Det har jag inte tänkt på. :)

Det verkar som att 1600kg räcker som dragkraft? Det känns så lite, men å andra sidan har jag inga planer på att dra fler hästar heller.

Har nån erfarenheter om de mera speciellare märkena? Kia, Hyndai osv ?

cathepsin - August 6, 2010 08:30 PM (GMT)
Min Böckmann Comfort väger 880 kg, det ger 720kg last till en dragvikt på 1600kg, och då är det ändå en ganska stor och rymlig transport.

A lie - August 6, 2010 08:31 PM (GMT)
Visst är det hemskt med fönstren på nya bilar. jag tycker dessutom att det är skitfult på SUvarna de blir lixom feldimensionerade...

mimus - August 7, 2010 05:37 AM (GMT)
Jag kör Jeep Patriot, är nöjd med den, fungerar också bra som familjebil. Får dra 1500 kg på B kort.

Jag har kört släp med Passat, Volvo, Seat, Skoda, Subaru. Tycker alla har fungerat mycket bra faktiskt.

Pellis - August 7, 2010 07:45 AM (GMT)
Jag drar med en Audi A4 Avant Quattro tdi.
Riktigt rolig bil med massa power :lol:

Nu är det ju ingen SUV så ett annat tips blir Ford Kuga.
Vet ej vad den får dra men en vän köpte en sådan för ett år sen och den låg bäst till då enl henne.
Hon är mycket nöjd med den.

Darbhanga - August 7, 2010 01:23 PM (GMT)
Kia provkörde vi. Rikigt hemsk; plastig och wobblig.

Legacyn finns ju som sedan oxå. Min ET har en sån. :)

Lill-Åkis - August 9, 2010 06:51 AM (GMT)
I dagsläget drar jag med min Volvo V70. Tycker det funkar bra men har tänkt byta till SUV vid nästa bilbyte. Ska troligen bli en Subaru Forrester då. Drar inte så mycket men får dra mycket. :) Subaru har ju även 100% nöjda bilägare (iaf i Sverige)

det är ju absolut ingen lyxbil, men nya modellen är helt ok.

tetrarch - August 9, 2010 09:25 AM (GMT)
SKODA - finns det fler som har provat? Verkar faktiskt vara ett vettigt alternativ! Har en 940 nu, trygg och säker, men börjar bli lite gammal.

Å andra sidan vet jag vad som är bytt!

Icka - August 9, 2010 10:56 AM (GMT)
Jag drar med en Nissan X-trail, en lite mindre SUV med fyrhjulsdrift.. Inte världens klös i motorn direkt men gör sitt jobb och tar sig framförallt FRAM överallt. Drar strax under litern utan släp och normal körning, lite mer med släp. Får dra 1500 på B-kort men inget ytterligare på E-kort eftersom den är lite mindre än större SUV-ar! :)

pontevecchio - August 9, 2010 11:29 AM (GMT)
Hittade en blocket annons på Ford Maverick, plastig är ingen känsla jag får men visst är den enklare ffa display osv.

http://www.blocket.se/varmland/Ford_Maveri...0.htm?ca=11&w=3

Skodan är vad jag hört relativt dyr SUV? Inte de gamla tidernas Skodapriser..

Ford Kuga tycker jag är snygg men verkar inte alls få dra så mycket?
Problemet är som med kombi, svagare motor som inte orkar får dra mer..
knasigt nog.


SaraMara - August 9, 2010 11:52 AM (GMT)
Jag drar med en Subaru Forrester, som bortsett från att den är törstig och därmed dyr att dra med, är fantastisk att dra släp med.

Jag får dra 1510 kg på B-körkort och den är stark nog att accelerera med i uppförsbackar under omkörningar och ligger superstadigt på vägen med släp bakom. I löv it!
Men, den drar en hel del, t.o.r Laholm från Göteborg (ca 40 mil) kostade mig 75 l bensin ungefär. Då med fullpackat släp med häst i bakpå och ganska höga snitthastigheter i ärlighetens namn... :blush:

Skogsmulle - August 9, 2010 12:41 PM (GMT)
Drar med Min Kia Cee'd (disel & kombi) Kan dra 1500kg - min star trailer - dubbelaxlad väger 1450, kan lasta 700kg. Allt är noggrant uträknat :D

Den är super som dragbil, även om jag inte kört så mycket med släpet och själva bilen käns väldigt genomtänkt och gedigen. Men det är dyrt att slänga bilnyckeln i vattnet - 1800kr i sjön :o :(

Lill-Åkis - August 9, 2010 02:16 PM (GMT)
QUOTE (SaraMara @ Aug 9 2010, 12:52 PM)
Jag drar med en Subaru Forrester, som bortsett från att den är törstig och därmed dyr att dra med, är fantastisk att dra släp med.

Jag får dra 1510 kg på B-körkort och den är stark nog att accelerera med i uppförsbackar under omkörningar och ligger superstadigt på vägen med släp bakom. I löv it!
Men, den drar en hel del, t.o.r Laholm från Göteborg (ca 40 mil) kostade mig 75 l bensin ungefär. Då med fullpackat släp med häst i bakpå och ganska höga snitthastigheter i ärlighetens namn... :blush:

:o
Jag som fattat det som att den drar rätt lite... Har iofs kollt diesel och inte bensinaren..
Hmm, jag får klura vidare...

pontevecchio - August 9, 2010 02:21 PM (GMT)
det är STOR skillnad på diesel och bensinare. Särskilt nya boxerdieselarna.
dock har de hög skatt så man bör köra mycket för att det ska löna sig.

Netti - August 9, 2010 02:46 PM (GMT)
Tack för input! :bump:

Vi söker egentligen en diesel, men kan nöja oss med en bensin. Det är jättesvårt att hitta begagnade diesel SUV här. :blink:

Dieseln får automatisk också högre dragvikt än motsvarande bensin modell har jag märk, och efter att ha dragit med pappas diesel, så känns de på nåt sätt tåligare att dra med. Segare känsla på ett positivt sätt. :D

SaraMara - August 9, 2010 03:00 PM (GMT)
Boxerdieseln drar Mycket mindre, en stallkompis har den fast i Outbackmodell och är jättenöjd!
Den fanns inte när vi köpte vår, men nästa blir en sådan om det blir en Subba igen. :)
Hosted for free by zIFBoards