View Full Version: Verhoogde spierenzymen

IJslanders > Medisch > Verhoogde spierenzymen


Title: Verhoogde spierenzymen
Description: Iemand ervaring hiermee?


Kablos - November 20, 2010 03:50 PM (GMT)
Bij bloedafname door de dierenarts constateerde ze dat bij mijn peerd de spierenzymen verhoogd waren.

Reden voor het bloedonderzoek was dat ik vaker wél dan niet een koliekerig/hijgerig paard heb bij begin van lichte arbeid en ook erna.

Om één en ander (ontstekingen/wormbesmetting) uit te sluiten zijn we dus begonnen met bloed en mestonderzoek. Alles was goed, alleen de spierenzymen waren nogal vreemd aan de hoge kant.
De conclusie van de dierenarts was min of meer dat dit beeld alleen voorkomt bij spierbevangenheid / heftige training (uitgesloten), of andere vreemde ziekten (AM), maar daar vonden ze het paard véél te gezond voor ogen.
Een andere conclusie kon zijn dat hij ergens een tekort heeft in voeding, wat we ons ook niet goed konden voorstellen.
Ze gaat opnieuw een test doen om te kijken of ze in het bloed tekorten kunnen zien in vitaminen etc. en dan een behandelplan opstellen.

Mijn vraag dus of iemand ervaring ervaring heeft met een paard met "verhoogde spierenzymen" en wat daar de oorzaak van geweest is.

Gr,
Karen

hakon96 - November 20, 2010 04:34 PM (GMT)
Uhmmm, misschien eens laten testen op lyme? Waren de waardes echt heel erg hoog of lichte verhoging? En wat was er verhoogd, het cpk en het ldh? Volgens mij is er ook nog iets van een herpesvirus wat op de spieren kan slaan bij paarden,maar dit weet ik niet helemaal zeker.

Kablos - November 20, 2010 06:27 PM (GMT)
QUOTE (hakon96 @ 20-11-2010, 17:34:09)
En wat was er verhoogd, het cpk en het ldh?

Ooooowww, dáár vraag je me wat Sijke. :=
Zover gaat mijn kennis niet en heb de uitslag ook niet gezien (ging over de telefoon)

Maar wat is het verschil tussen die twee?

De waardes waren té hoog volgens mening van de dierenarts, want ze zei meteen dat een paard met deze waardes doodziek zou moeten zijn...

Falka - November 20, 2010 07:03 PM (GMT)
Veel weet ik er niet van maar LDH is een enzym dat voorkomt in cellen van lever, spieren, nieren en rode bloedcellen, het komt alleen vrij als die beschadigd worden of versneld afgebroken, gewoon navragen bij de dierenarts.
Sterkte hoor, ik hoop dat ze snel weten wat er mis gaat.

Estherárangur - November 20, 2010 08:07 PM (GMT)
wat een vreemd verhaal. Heb ooit volgens mij hetzelfde gehad, toen mijn paard een nacht in de (koude) sloot gelegen had (nou ja, vastgezogen in de modder) maar dat had dus een duidelijke en acute oorzaak.
Ik heb er weinig verstand van maar volgens mij was er wel iets met bloedwaardes die bij ijslanders wat afwijkend zijn, maar weet niet of dat met de spierenzymen te maken heeft ook.
veel sterkt ermee, hopelijk vinden jullie de oorzaak...

Koekie - November 20, 2010 08:35 PM (GMT)
Volgens mij heeft Basje in het eerste jaar dat ik hem had dat ook gehad .

In zijn bloedbeeld waren zijn spieren als bij een sportpaard die overbelast was ??

Waar het vandaan kwam weet ik tot op de dag van vandaag eigenlijk nog niet maar na de nodige vitamine en mineralen is hij weer helemaal opgeknapt .

Ik merkten het aan hem doordat hij niet wilde lopen in de toen die tijd zware bak .

Tonkie - November 21, 2010 08:13 AM (GMT)
Beginnen met electrolyten geven. Elke dag 1 portie in het eten. Het liefst van een gerenomeerd merk al is zelf maken (2 delen keukenzout op 1 deel dieetzout) veel goedkoper. Als je het zelf maakt is 1 afgestreken theelepel per dag genoeg.

Als het paard erg veel zweet zou ik gedeeltelijk scheren.

Spierproblemen worden bij mensen altijd behandeld met electrolyten. Bij paarden doe ik dat ook en tot op de dag van vandaag werkte het goed. Als er een andere oorzaak is, kan het toedienen van extra electrolyten geen kwaad mits je maar niet meer geeft dan de aanbevolen dosis.

Het paard mag pas weer aan het werk als de spierenzymen genormaliseerd zijn. Dit kan wel 2 weken duren. Wandelen is prima.

Succeshakon96 - November 21, 2010 10:36 AM (GMT)
CPK is een aanduiding voor de spieractiviteit, als je paard net gelopen heeft of een beetje gespannen is tijdens het bloedprikken gaat deze waarde wat omhoog en dat zie je bij het prikken.


CPK en LDH: hebben met de spieren te maken. hoe hoger de getallen zijn hoe meer last van de spieren. voor bijv. spierbevangenheid lopen de getallen vaak in de duizenden. CPK en LDH kan al verhoogd zijn als het paard zich bijv. even op wind tegen het bloedprikken of als hij een paar passen zet. Weet niet of je van tevoren gereden had?

LDH is een enzym die weefsel beschadiging weergeeft en komen voor in organen,als ze verhoogd zijn dan geeft dat aan dat er misschien leverschade is, een infectie of een tumor zit. Als die meer dan 3 keer verdubbeld is dan is het een alarmerende waarde.

Maar wie weet is ook de magnesium waarde of de Vit E gewoon te laag en heeft ie daarom last van de spieren? Heb je al eens een magnesium preparaat geprobeerd of Vit E met lysine? De waarde van vit E kun je wel makkelijk laten bepalen in het bloed, maar de waarde van magnesium schijnt wel lastig te zijn om daar een goed beeld van te krijgen.

Kablos - November 21, 2010 05:57 PM (GMT)
Dank voor jullie reacties. Vooral het advies van Tonkie ga ik in overweging nemen, mocht er niks uitkomen uit het aanvullende onderzoek.

QUOTE (hakon96 @ 21-11-2010, 11:36:07)
Maar wie weet is ook de magnesium waarde of de Vit E gewoon te laag en heeft ie daarom last van de spieren? Heb je al eens een magnesium preparaat geprobeerd of Vit E met lysine? De waarde van vit E kun je wel makkelijk laten bepalen in het bloed, maar de waarde van magnesium schijnt wel lastig te zijn om daar een goed beeld van te krijgen.


Sijke, omdat de klachten al wat langer spelen wil ik niet zomaar een supplement bij gaan voeren (want dan kan ik er wel eens falikant naast zitten) dat mag de dierenarts uit gaan zoeken hoe en waar een eventueel tekort onstaan is en hoe dit aan te vullen.

Ik ga zeker morgen even vragen van dat CPK en LDH, in ieder geval is/was er geen sprake van een infectie. Ben benieuwd wat we morgen weer tegen gaan komen.

Houd jullie op de hoogte in ieder geval.

Karen

hakon96 - November 24, 2010 07:49 PM (GMT)
Ben je al wat wijzer?

Kablos - November 24, 2010 08:10 PM (GMT)
QUOTE (hakon96 @ 24-11-2010, 20:49:38)
Ben je al wat wijzer?

Eh... nee. Ik moet donderdag weer bellen. Bloed is naar elders opgestuurd omdat ze het hier op de praktijk niet uit konden zoeken ivm bepaalde apparatuur.


In ieder geval hebben we het wel gehad over het gehalte cpk en ldh. Dat eerste was dus verontrustbarend hoog dat ze het zelf ook niet geloofden dat dit paard nog overeind stond.
Omdat de leverwaarden eveneens verhoogd waren icm met het veel te hoge aantal spierenzymen vermoed ze een dat er toch een leverbeschadiging is opgetreden door iets of van iets (JKK?), waardoor de hele stofwisseling op zijn kop is komen te staan. Maar dat is op dit moment nog steeds gissen.

Hoop morgen meer te weten, is ook beter voor mijn nachtrust.

Myr - November 24, 2010 08:35 PM (GMT)
Vervelend dat je nog niets weet. Hoop dat het geen JKK-vergiftiging is, of in elk geval iets waar wat aan te doen is.

Tonkie - November 24, 2010 08:58 PM (GMT)
Een paard met een zeer hoge CK moet ook klinisch "ziek" zijn. Ontzettend stijf, evt koorts en donker plassen.

Dat schrijf je niet in je eerste post.

Falka - November 24, 2010 09:07 PM (GMT)
Bret heeft na de koliekoperatie hele hoge CPK waarden gehad was boven de 2000 en was echt enorm ziek toen en vreselijk stijf, plassen deed ze amper. ze moest echt wel aan infuus om vocht binnen te krijgen. LDH was ook idioot hoog toen dat was ruim over de 3000.

Esther

Kablos - November 24, 2010 09:20 PM (GMT)
QUOTE (Tonkie @ 24-11-2010, 21:58:54)
Een paard met een zeer hoge CK moet ook klinisch "ziek" zijn. Ontzettend stijf, evt koorts en donker plassen.

Dat schrijf je niet in je eerste post.

Klopt Tonkie, paard is niet stijf heeft ook normale urine.
En vooral géén koorts.

Lichaamtemperatuur voor arbeid 37,4 / 37,6 C
Na arbeid (30 min stappen) 37,2 / 37,3 C

Alleen de ademhaling blijft dus veel te snel 20-24 p/m na 30 minuut stappen...

Kablos - December 3, 2010 04:18 PM (GMT)
Aanvullend bloedonderzoek is binnen, geen verdere afwijkingen gevonden... ofwel "we weten het niet"...

De praktijk adviseert om naar De Uithof te gaan om hem daar binnenste buiten te laten keren. 'k Word er moedeloos van... eigenlijk hoop je dat er niks aan de hand is, maar ergens hoop je ook dat er iets gevonden wordt.


willemien - December 3, 2010 04:48 PM (GMT)
Moeilijk Karen. Eigenlijk zou je blij moeten zijn: geen afwijkingen. Maar ja, je blijft wel met heel veel vragen zitten

sterkte

Willemien

Myr - December 3, 2010 06:27 PM (GMT)
Lastig ja, maar hoe is het nu met hem?

hakon96 - December 3, 2010 06:46 PM (GMT)
En als je 'm nou eens laat doormeten door Yvonne? Ja, ik roep maar wat hoor....Erg vervelende allemaal.

Kablos - December 3, 2010 07:44 PM (GMT)
QUOTE (Myr @ 03-12-2010, 19:27:37)
Lastig ja, maar hoe is het nu met hem?

Vandaag had hij weer 2 "aanvallen" zoals ik het dan noem. Precies zoals ik het in mijn eerste post ook schrijf, kort na aanvang arbeid en erna.

Hij is ook verder er niet ziek van en het gaat ook óver, maar het is vervelend om een paard te zien waar ergens iets niet lekker mee is. Durf ook amper nog wat met hem te doen.

Sijke, dat idee kwam al in me op. Yvonne heeft me ooit met mijn andere paard goed geholpen.


Myr - December 3, 2010 07:55 PM (GMT)
Zou toch maar in Utrecht na laten kijken, en kan me voorstellen dat je niet veel met hem durft, misschien ook wel verstandiger om hem niet te laten werken?

Manon - December 4, 2010 04:43 AM (GMT)
Jee...wat ontzettend vervelend dit zeg! Ik hoop dat gauw gevonden wordt wat het nou precies is! Sterkte Karen!

Kablos - December 7, 2010 07:40 AM (GMT)
Nou het lijkt erop dat het mysterie zich aan het ontrafelen is...

Gistermiddag en avond weer bezoekje dierenarts gehad omdat hij weer een aanval kreeg nadat ik hem uit de paddock haalde.
Alleen ging het deze keer niet echt over... en zag het er nogal dramatisch uit. -O-

Dierenarts constateerde echter geen koliek maar een paard met héél veel pijn in zijn lijf (je kon hem eigenlijk niet meer aanraken zo erg stond hij er bij). Gelukkig kon ik wat urine opvangen en die bleek helaas toch wat te donker voor een gezond paard.

Nadat ik het hele verhaal uit de doeken gedaan had van de waardes van het bloedonderzoek kon ze eigenlijk alleen maar constateren dat dit een aanval was van acuute spiervbevangenheid, die al sluimerend aanwezig is geweest en gister door kou op de spieren en de gladheid (stijf lopen) tot een uitbarsting gekomen is.

In ieder geval gaat ze even contact opnemen met de andere praktijk die het bloedonderzoek gedaan heeft om e.e.a. helder te krijgen aangezien er toch iets in het paard zijn metabolisme niet helemaal goed werkt.Sprógur - December 7, 2010 08:36 AM (GMT)
O jee maar toch fijn dat je het ongeveer weet he dan kun je aan de gang met genezen van je paard :aai: :aai:
sterkte.

willemien - December 7, 2010 09:17 AM (GMT)
Nou ja zeg! Wat een narigheid voor Aki. Ik wens jullie sterkte en dat er maar iets gevonden mag worden wat hem kan helpen

groet, Willemien

Sybelle - December 7, 2010 09:20 AM (GMT)
Jee, wat zal je geschrokken zijn! Ergens goed dat je nu meer weet maar om je paard zo te zien. Alle nachtmerries komen weer voorbij. Hoop dat hij toch snel op gaat knappen vanaf nu.

hakon96 - December 7, 2010 09:41 AM (GMT)
Och,wat een zorgen. Maar het begin is er. Maar nu moet er zeker nog een achterliggende oorzaakzijn voor die spierbevangenheid. Zit er dan iets in de lever misschien niet goed???

Kablos - December 7, 2010 02:20 PM (GMT)
'k Zit inmiddels weer de hele dag met dierenartsen aan de lijn en ze weten het gewoon helemaal niet in welke richting ze het moeten zoeken.
We hopen (of zij althans) op een chronisch defect ergens in het metabolisme, maar wat dat is komt er (nog) niet uit.

In ieder geval moet hij een dosis medicatie de komende weken en absolute rust.

hakon96 - December 22, 2010 03:28 PM (GMT)
Hoe gaat het met je paardje? Weet je al wat meer?

Henni - December 22, 2010 03:41 PM (GMT)
Ja ik ben ook wel benieuwd.

Kablos - December 22, 2010 04:10 PM (GMT)
Eigenlijk gaat hij best redelijk, in ieder geval staat hij nu twee weken compleet stil onder een deken in een apart paddockje en sinds gister laat ik hem even 'los' dat hij zelf zijn beweging kan kiezen... dat gaat dan zonder een voet aan de grond te houden := dus ik neem aan dat hij zich prettig voelt...

Zijn ademhaling is inmiddels ook redelijk genormaliseerd (was in rust tegen de 25/pm) nu nog 15/pm is nog wat aan de hoge kant, maar hij doet al twee weken niks, dus dan kan ik me voorstellen dat als je even je benen gestrekt hebt dit nog niet alarmerend is. Hij staan op vit E + selenium en lysine en hij lijkt daar toch wel van op te knappen, ondanks dat de inmiddels 3 (!) bloedonderzoeken niet uitwezen dat hij daar een tekort aan had.
Volgens de dierenarts is hij er echt bizar slecht aan toe geweest... ik zou deze week weer een afspraak moeten maken om bloed af te laten nemen, maar daar wacht ik nog maar even mee, de kosten beginnen een beetje erg hoog op te lopen inmiddels.

Binnenkort krijgt hij een behandeling tegen leverbot omdat men hem toch verdenkt van een chronische leverbeschadiging, vermoedelijk óók veroorzaakt door opeenstapeling van mycotoxines (raaigras waar mijn andere paard zo vreselijk ziek van is geworden) of andere schadelijke factoren bij ons in de omgeving. Of hij helemaal gaat herstellen weten we niet, inmiddels is hij uit de 'danger-zone' maar we zijn er nog lang niet.

Henni - December 22, 2010 04:46 PM (GMT)
Fijn om te lezen dat hij weer aan de beterende hand is Ka! We blijven voor hem duimen en ik hoop dat hij snel weer de oude is.

Lucienne - December 22, 2010 05:33 PM (GMT)
Hele nasleep zeg..........wat een zorg. Maar hij gaat gelukkig iets vooruit. Sterkte meid :aai:
Hosted for free by zIFBoards